Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Peste 9000 de copii din…

Peste 9000 de copii din Chişinău îşi aşteaptă părinţii

Primăria Chişinău va întreprinde acţiuni pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor, părinţii cărora sunt plecaţi peste hotare. Potrivit unei dispoziţii a Primăriei capitalei, autorităţile locale vor realiza mai multe acţiuni, în scopul de a asigura un confort familial, şcolar şi social adecvat pentru copii în perioada aflării părinţilor peste hotare.Pentru asta, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului va evalua situaţia tuturor copiilor părinţii cărora sunt plecaţi peste hotare, până la data de 30 iunie a.c., după care va veni cu propuneri în acest sens. De asemenea, copiii, dar şi membrii familiilor în care aceştia sunt plasaţi în perioada aflării părinţilor peste hotare, vor fi examinaţi medical, iar Comisariatul General de Poliţie va evalua cazurile de implicare a copiilor în comiterea infracţiunilor, urmând a informa Primăria despre fiecare caz în parte.

Amintim că în şcolile şi grădiniţele din municipiul Chişinău sunt 9314 copii, părinţii cărora sunt plecaţi peste hotare. În urma examinării condiţiilor de trai, s-a stabilit că 1927 din aceşti elevi necesită ajutor material, iar 776 asistenţă medicală. În acelaşi timp, 1988 de copii necesită consiliere psihologică. Pe parcursul anului şcolar, ei beneficiază de consiliere din partea psihologului şcolar. Până în acest moment, persoana care acordă elevilor respectivi susţinere emoţională şi facilitează integrarea şi socializarea lor în colectivele de copii este dirigintele de clasă. La ultima şedinţă cu psihologii şcolari, s-a convenit de a acorda copiilor respectivi asistenţă psiho-pedagogică individuală.

În acest an, la iniţiativa primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, copii cu părinţi plecaţi peste hotare vor beneficia de un program de acţiuni şi pe perioada estivală. Pe tot parcursul verii, elevii vor mai beneficia de asistenţă psiho-pedagogică la Centrul de Diagnosticare şi reabilitare „Armonie”.

Comunicat al Primăriei Chişinău